Warm Weer

dog, garden, terrier-1310545.jpg

Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Honden hebben weinig zweetklieren, daarom kunnen ze alleen warmte kwijt via hun voetzooltjes en door te hijgen. Een hond kan niet zweten en heeft een isolerende vacht die de warmte binnenhoudt.

Wat zijn de symptomen?

Je hond heeft een snelle ademhaling, hijgt en kwijlt veel.

Je hond zal sloom zijn en uitgeput overkomen. De slijmvliezen zijn rood. Sommige honden braken zelfs.

Hoe koel je een hond af?

Geef voldoende water (niet ijskoud!) en koel de pootjes af. Dit kan je doen door de onderkant van de pootjes nat te maken of je hond door een plas water te laten lopen. Breng je hond zoveel mogelijk naar plekken met schaduw. Leg een gekoelde handdoek of koelmat neer waar je hond op kan liggen. Plaats niet een natte lap op de rug van je hond, dit gaat broeien en irriteren.

Tips:

Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C. Ga voor de langere wandelingen ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat op pad.

Asfalt kan heel heet worden in de brandende zon, honden kunnen zelfs hun pootjes verbranden. Druk je hand 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te voelen of het te heet is om voor je hond er op te lopen. Omdat honden de warmte dan niet via de voetzooltjes kwijt kunnen blijft alleen hijgen over. Dat betekent dat ze oververhit raken, met alle risico’s vandien.

Laat de hond nooit achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Een stilstaande auto wordt snel heet, vaak wel 40 graden, ook al staan de ramen een stukje open. Deze hitte is levensgevaarlijk voor honden.

Verder zijn er veel producten verkrijgbaar bij de dierenwinkel zoals: koelmat of koelband, honden zonnebrandcrème, verkoelende speeltjes en hondenijsjes.

Let er op dat je de koelband niet in de vriezer doet, omdat het dan te koud wordt. Je hond kan de koelband niet zelf af doen. Dit kan vervelend aanvoelen en zelfs brandwonden veroorzaken.

Als je een honden ijsje (of ijsklontje) geeft vergeet dan niet het eerst af te spoelen onder koud water, omdat het anders aan de tong van je hond kan plakken.

Meer lezen over: