Lopen aan de lijn

Als je gaat wandelen met je hond wil je graag dat hij goed meeloopt. Maar heb je een hond die trekt of juist niet wil lopen dan wordt de wandeling al snel een frustrerende gebeurtenis, voor jou en voor je hond.

Maar denk eens als een hond:

  • je hebt geen controle
  • je zit vast aan iemand
  • die bepaalt waar jullie heen gaan
  • je moet je aan diens tempo aanpassen
  • je kunt je niet vrij bewegen
  • je moet opletten dat de lijn niet strak komt te staan
  • je kunt geen eigen keuzes maken
  • je snapt niet wat er van je verwacht word
  • en zo’n rare lijn en halsband/tuig voelt zo onnatuurlijk

Alles bij elkaar best een flinke taak voor een hond. En dat terwijl ze nieuwsgierig zijn, vaak een doel hebben en ook zelf willen genieten van het buiten zijn. Een hond wil buiten al die interessante luchtjes en andere leuke dingen ontdekken, dus gaat bij voorkeur zijn neus achterna. Dat is natuurlijk gedrag. En wij vragen ze steeds om dit natuurlijke gedrag te negeren.

Uiteraard kan je niet altijd achter een hond aan lopen en zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van onze hond(en). Maar een beetje geven en nemen is voor beide partijen een prettige tussenweg. Leer je hond netjes aan de lijn te lopen, maar maak de wandelingen wel interessanter voor je hond. Het is tenslotte ook hún wandeling!

Tips hoe je dit kan doen:

Lange lijn

Veel honden lopen nog aan een veel te korte lijn. Dit zorgt er alleen maar voor dat je hond niet vrij kan bewegen en de lijn snel strak staat. Erg lastig voor een hond om dan netjes mee te lopen. Prettiger is een lijn te gebruiken van minimaal 3 meter (bij voorkeur geen rollijn). Deze moet licht zijn en zonder rammelende deeltjes, want dat leidt af. Waar het maar veilig kan, geef je hond de hele 3 meter vrijheid om relaxt te wandelen. Zodra er minder spanning is zal je hond ook minder gaan trekken. En gaat de lijn tussen de pootjes, dan kan je hond er zelf overheen stappen.

Snuffel wandeling

Snuffelen levert een hond zoveel informatie op en werkt stress verlagend. Neem in ieder geval één wandeling per dag de tijd om je hond te laten snuffelen zoveel als hij wil. Denk niet aan de afstand die je wil lopen, want best kans dat je de straat niet eens uitkomt. Bepaal een tijd voor jezelf die je aankan (bv 10 min.), om je hond volledig zijn eigen snuffelmoment te geven.

Zoekspelletjes

Zoeken is een mentale uitdaging voor je hond en heeft een kalmerende uitwerking. Neem daarom lekkere voertjes mee. Zoek een rustige plek op, waar geen afleiding op dat moment is. Strooi een paar voertjes met lage hand over de grond. Doe een stap naar achteren en laat je hond de voertjes zoeken. Zorg er wel voor dat je de lijn slap laat hangen!

Lukt dit, maak dan het strooigebied wat groter. En wissel de ondergrond af. In het gras zoeken is moeilijker dan op de tegels. Kijk wat je hond aankan en leuk vindt. Dan krijg hij een positieve associatie bij het lopen met jou. En dan hebben we een blije hond.

Meer lezen over: