Spelen

dogs, pets, bolonka-6616018.jpg

Spelen met andere honden is leuk en goed voor de ontwikkeling van een jonge hond. Toch gaat spelen niet persé automatisch goed en weten honden niet altijd hoe te spelen. Het kan er wild aan toe gaan, voor sommige honden kan het heel onveilig voelen en het is niet altijd een eigen keuze van honden.

Daarom een paar tips om het spelen leuk, veilig en sociaal te houden.

  • laat de honden met elkaar besluiten of ze willen spelen. Dat betekent dat wij niks hoeven te forceren door de hond ergens naartoe te trekken.
  • kijk naar je hond of hij er zin in heeft, maar kijk ook naar de andere hond of die zin heeft in spelen met jouw hond.
  • heb je een hond die overal op afstormt en de signalen van de andere hond (snauwen, weglopen etc) niet oppikt, grijp dan in. Leer je hond grenzen als hij die zelf niet heeft.

Gaan de honden met elkaar spelen dan zijn er in grote lijnen 4 aspecten die het spel leuk en veilig houden.

  • Afwisseling in de rol die ze hebben. Dat betekent dat tijdens achtervolgingen of wie op zijn rug ligt redelijk gelijk op moet gaan. Dat hoeft niet 50/50 te zijn, zolang er niet steeds maar eentje nagejaagd wordt of op zijn rug ligt. Dan is er namelijk eerder sprake van pesten dan van spelen.
  • Let op de lichaamshouding. Deze geeft aan hoe je hond (en de andere ook) zich voelt. Ontspannen lijfje, blije uitdaging (spelboog) geven leuk spel aan. Is het lijf strak, gespannen spieren, borstelen (haar op de nek/rug staat omhoog) dan is er sprake van stress. Dit kan een teken zijn dat het teveel is of gaat worden voor je hond. Stop het spel voordat het een conflict wordt.
  • Rust tijdens het spelen. Goed spelen betekent dat honden elkaar tijdens het spel af en toe even rust gunnen om te snuffelen, drinken of zich uit te schudden (spanning afschudden).
  • Laat het niet te lang doorgaan. Veel langer dan 5 minuten spelen is voor de meeste honden teveel. De energie en concentratie is dan op en als je hond dan niet weet te stoppen kan dit resulteren in conflicten. Hij is dan overprikkeld en komt er niet meer uit. Help je hond door het spel te beëindigen zolang het nog leuk is. Dan is er een positieve ervaring met spelen en leert je hond rustig en netjes met andere honden om te gaan.

Meer lezen over: